Малко над 1,850 млн. лв. са влезли в бюджета на община Добричка от наем на земеделски земи, ползване на полски пътища, градини с трайни насаждения, концесии на язовири и други.

Земята поскъпва, растат и рентите в Северозапада

Това е посочено в отчета на Годишната програма за управление и разпореждане с имотите за 2019 г., изнесен пред Общинския съвет. Най-много са парите от предоставяне на земи под наем – 1,465 млн. лв. Общината е предоставила през изминалата година за ползване лозя и орехови насаждения, от които е получила 6 713 лв.

От таксите за пасища и мери в общинския бюджет са влезли малко над 162 хил. лв. Другото перо в местната хазна идва от постъпленията за ползване на полски пътища, за които земеделските стопани са дали общо 138 хил. лв.

Концесиите на язовирите са заприходили още 10 хил. лв. В същото време община Добричка отчита и натрупани дългове.

Задълженията за 2019 г. по наемни договори възлизат на близо 100 хил. лв. От тях най-голям дял имат неизпълнени финансови задължения при наем на земеделска земя. Наемателите не са платили близо 88 хил. лв. Общината има да събира пари и от пасища в размер на 6 472 лв.

30 са проведените през 2019 г. търгове за отдаване под наем на земи, орехови насаждения и други терени. Община Добричка e една от най-големите по територия в страната и обхваща 68 населени места. Земеделските площи в нея са 1,1 млн. декара.