2024 година беше изпитание за стопанството на Robert Gizinski, а и за още стотици овощари в Полша.

Само през изминалата година производството на фермера е спаднало с около 30%. Причините са климатичните промени, които са допринесли за намаляване на обичайните добиви в неговото стопантво от 1000 тона на 630 тона при ябълките и до 61 тона при круши.

"Това, което ни спаси, беше гъвкавото съхранение и добрата организация на продажбите," каза Robert пред Агри.БГ.

Неговото стопанство посетихме по време на пресс трип, организиран от DG Agri.

Фермата разполага със собствен хладилен склад, с капацитет от 850 тона, което позволява да се задържат плодовете и да се търси най-добрият момент за пласиране. 90% от продукцията отива към кооперативи и търговски фирми, които я сортират и опаковат за големите магазини в Полша и чужбина. Останалите 10% се продават директно от фермата.

Сред стратегиите за намаляване на загубите е и иновацията в напояването: върху три хектара градина Robert прилага напояване чрез разпръскване по време на цъфтежа, което предпазва цветовете от измръзване.

"Всеки градус може да струва тонове плод. Инвестицията в напояването е като застраховка за бъдещето," смята Gizinski.

Финансово фермата завършва 2024 година с оборот от 310 000,00 евро, като част от стабилността е постигната чрез намаляване на разходите за енергия, благодарение на инсталираните 40 kW соларни панели.

За бъдеще, фермерът мисли да инвестира още именно в зелена енергия.

Информация за стопанството:

  • Стопанството е общо 33 ха, като 20 ха са собственост на Robert, 8 ха са наети от баща му. Имат 2,5 ха гори и 2,5 ха ландшафтни елементи - ливади и езера

  • Градината: 26 ха (ябълки 22,5 ха, круши 3,50 ха) останалите (2 ха) са в ротация

Подкрепете независимата журналистика