Колко са площите и сумите, изплатени по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ от 2018 г. досега. На този депутатски въпрос отговаря служебният земеделски министър Явор Гечев.

Животновъди: Изфабрикувани писма атакуват пасторализма

Питането е провокирано от разгорещените спорове през последната една година между институции, екологични организации и животновъди по отношение на използването на пасища и други земи в националните паркове за животновъдство и земеделие и свързаните с това рискове за защитените територии.

В своя отговор Явор Гечев подчертава, че в Националните паркове могат да се заявяват за подпомагане само постоянно затревени площи (ПЗП). 

Предвид разпространеното схващане, че субсидии се изплащат за имоти по Карта на възстановената собственост (КВС), отделни кадастрални имоти или блокове на земеделски стопанства, министърът подчертава, че размерът на субсидиите се изчислява на база общо допустима за подпомагане площ по схемите и/или мерките, включени в заявлението за съответната кампания. 

В таблиците липсват данни за СЕПП за Кампания 2022, тъй като бе решено разрешителните за паша в парковете вече да не се считат за правно основание за ползване на тези територии. Затова за миналата година няма декларирани площи по СЕПП в Националните паркове. 

Въпреки това обаче данните, предоставени от ДФЗ, показват, че през Кампания 2022 дейността по мярката за пасторализъм е заявена от над 50 нови земеделски стопани, които не са били кандидати през 2021 г. Издавани са и разрешителни за паша за коне, които не са допустими за подпомагане по дейността.

Как пасторализмът ще се прилага в новия програмен период от 2023 г., бе една от темите за обсъждане между Брюксел и Министерството на земеделието при разработване на Стратегическия план за земеделие. В забележка N243 службите на ЕК не изискват националните паркове да бъдат изключени от обхвата на интервенцията, а дейността да се извършва само в съответствие с плановете за тяхното управление, като броят на пасищните животни следва да се определи предварително и да се контролира стриктно. 

Ето защо въпреки дискусиите по интервенцията от научна и политическа гледна точка, както и подадените до ЕК няколко сигнала от природозащитни организации, субсидирането по интервенцията „Традиционни практики за сезонна паша“ ще продължи да се прилага в националните паркове. В нея обаче е оставена вратичка.

В Стратегическия план за земеделие е записано, че допустими за подпомагане ще бъдат говеда и овце, но дирекциите на националните и природни паркове или органите по управление на Натура зоните могат по всяко време да преустановят пашата с цел недопускане на преизпасване на определени територии. Въпреки че ангажиментът е 3-годишен, той може да бъде прекратен, което не дава онази сигурност на стопаните, от която те имат нужда.