Колко са служебните автомобили на Министерството на земеделието храните и горите (МЗХГ) и второстепенните му разпоредители с бюджет към министъра разполагат? В публично оповестената от ведомството справка, в отговор на депутатско запитване, успяхме да преброим 38 шофьори и над 1000 моторни превозни средства (МПС).

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Централната администрация на МЗХГ разполага с 46 автомобила и 7 шофьори. Най-старото МПС е от 2000 г., а четири от ведомствените автомобила са произведени през 2018 г - Лада Урбан, Тойота РАВ 4, Фолксваген Пасат и Тойота Авенсис. В автопарка на ведомството има предимно леки коли. Останалото са два джипа и два СУВ автомобила, микробус и един товарен автомобил. Най-много са Маздите, модел 6, с дата на производство 2013 г. – 18 броя.

Само две областни дирекции „Земеделие” в страната имат наети шофьори, се вижда в таблицата. Това са ОДЗ Бургас и ОДЗ Кюстендил. За сметка на това почивната база на ведомството "Морско утро" в Китен също има зачислен шофьор, както и микробус Ситроен Джъмпер 35, произведен през 2002 г., и джип Грейт Уолл Ховер от 2012 г. С два автомобила разполага Почивна база "Ведра" – Витоша, а с един - Почивна база "Зора" - село Кранево.

505 и автомобила, от такива, произведени през 2000 г. до модели от 2018 г., както и две ремаркета от 2020 г., преброихме в Българска агенция по безопасност на храните - Централно управление и 28 Областни дирекции по безопасност на храните. В списъка със служебните автомобили на министерството и подопечните му институции не липсват такива, създадени през изминалата година, но все пак са малко на фона на множеството.

"Предприети са действия от Второстепенните разпоредители с бюджет за бракуване на 152 автомобила с година на производство преди 2000 г.", се казва още в отговора на служебния земеделски министър.

В публикувания списък влизат служебните автомобили и шофьори на:

Министерство на земеделието, храните и горите - Централна администрация и 28 Областни дирекции "Земеделие", Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството - Централно управление и 8 териториални звена, Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от централна и източна Европа, Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Централно управление и 6 териториални звена със статут на отдели, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол - Централно управление и 2 териториални центъра, Център за оценка на риска по хранителната верига, Изпълнителна агенция по лозата и виното - Централно управление и 8 териториални звена, Национална служба за съвети в земеделието - Централно управление и 27 териториални офиси, Изпълнителна агенция "Борба с градушките" - Централно управление и 8 регионални дирекции "Борба с градушките" с 9 командни пункта, Изпълнителна агенция по горите - Централно управление, 16 Регионални дирекции и 11 дирекции "Природен парк", Българска агенция по безопасност на храните - Централно управление и 28 Областни дирекции по безопасност на храните, Българска агенция по безопасност на храните - Централно управление и 28 Областни дирекции по безопасност на храните.