В края на миналата 2024 година, множество медийни публикации, включително и в Агри.БГ, разкриха сериозните поражения, нанесени от вредителя Черна златка (Capnodis tenebrionis) върху овощните градини в България. Овощарите алармираха за масирани нападения, унищожени градини и настояха за спешни мерки от страна на държавата.
Теодор Насър, експерт по биодинамично земеделие с диплома от Великобритания и опит в земеделието в Обединеното кралство и Египет, предлага алтернативен подход към управлението на този вредител. Според него, ключът към предпазване на културите е в правилното хранене и отглеждане на здрави растения, които сами могат да се справят с вредителите, пише Фондация Биоселена.
Здравите растения - естествена защита срещу Черната златка
Теодор Насър подчертава, че насекомите, включително Черната златка, нападат основно слаби растения. Затова трябва да се фокусираме върху това, от какво имат нужда растенията, за да изградят силна имунна система. Основните елементи за това са бор, калций и силиций, които укрепват растителните тъкани и обвивки.
"Торене с азот и калий в синтетична форма може дори да привлече вредителите", предупреждава Насър. Вместо това, растенията се нуждаят от органични и микронизирани форми на хранителни вещества.
Естествени методи за борба с вредителите
Насър предлага схема за листно торене с калций, силиций, бор, молибден и магнезий през есента или пролетта, допълнена с микробиологични продукти. Тази схема може да бъде повторена между два и четири пъти, в зависимост от степента на зараза.
Експертът препоръчва и новоразработена овощарска паста, която бавно освобождава хранителни вещества и укрепва дърветата, предпазвайки ги от бъдещи нападения.
Измерване на ефективността
Според Насър, здравето на растенията може да се измери с помощта на рефрактометър за определяне на Брикс нивата. По-високите стойности на Брикс показват по-добро хранене и по-висока устойчивост към нападения.
Инвестицията в правилното хранене и поддръжка на овощните градини може да предотврати бъдещи нападения на Черната златка. Това изисква промяна в практиките и използването на естествени, био-съвместими продукти, които насърчават здравословното развитие на растенията. Насър подчертава, че превенцията е ключът към дълготрайното здраве на овощните градини.
5 КОМЕНТАРА
10.01.2025
10.01.2025
10.01.2025
10.01.2025
10.01.2025