Европейските институции подготвят преходен период за прилагането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и отпусканото финансово подпомагане, но все още не е ясно каква ще бъде неговата продължителност.

Позицията на България: Обвързаната подкрепа не бива да намалява

„Настояваме за 2-годишен преходен период със запазване на същите правила и схеми“, каза Йоахим Руквид, президент на Асоциацията на германските фермери и президент на КОПА, по време на среща с българския зам.-министър на земеделието Вергиния Кръстева в Хановер, Германия.

Те се договориха двете страни да си сътрудничат в намирането на зелени практики, съобщи пресцентърът на аграрното министерство. 

Бъдещата ОСП акцентира върху опазването на околната среда.

Досегашните зелени директни плащания влизат в така наречената условност за получаване на директни плащания и следва новите еко схеми да надграждат сегашното ниво.

Вергиния Кръстева и Йоахим Руквид се обединиха около мнението, че новите зелени изисквания не трябва да създават затруднение за фермерите, за да са атрактивни за прилагане. 

Както е известно в предложението на ЕК за регламент, новите екологични практики са задължителни за държавите членки, но доброволни за земеделските стопани. 

Българският зам.-министър изтъкна и важността от запазване на преходната национална помощ след 2020 г. и увеличаване на бюджета за обвързана подкрепа, като по този начин ще се поддържа стабилност в подкрепата на земеделските стопани. 

Вергиния Кръстева проведе среща и с Герхард Шветйе, президент на Селскостопанската камара на Федерална провинция Долна Саксония. Двамата се договориха за обмен на опит в областта на селското стопанство

„На прага на новата ОСП трансферът на знания трябва да работи на добро ниво. България и Германия имат много допирни точки в областта на земеделието и бихме заимствали от Вас добри практики чрез обучение на наши експерти“, каза зам.-министър Кръстева. 

От своя страна Герхард Шветйе представи структурата и функциите на Селскостопанската камара и изрази готовност за съвместна работа.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.