Стопани масово умъртвяват прасетата си в силистренски села. Причината е, че искат да избегнат възможността животните да бъдат евтаназирано заради опасността от африканска чума по свинете.
 
 
„Вместо да правим лютеница, правим мас. Вместо да ядем печен пипер, ядем кебап”, описва ситуацията Донка Михайлова от село Ветрен, пред бТВ.
Хората коментират, че неочаквано е настъпила Коледа посред лято. Според местните власти обаче, това е най-практичното решение в момента.
 
„Кметът на града ни се обади да предупредим хората от селата по граничната зона по Дунав, да вземем мерки да си изколят прасетата, защото при нас най-бързо може да се получи заразяването от чума”, коментира кметът на село Сребърна Георги Иванов.
Ивелин Статев, областен управител на Силистра, заяви, че така хората ще могат да си приберат животните във фризерите и да останат за тяхна консумация.
 
В община Кайнарджа пък ловните дружинки вече подготвят ровове, където евентуално да се заравят животните, ако бъде открита зараза по тях.
 
Очаква се да излязат първите проби за африканска чума, взети от прасетата в провадийското село Бозвелийско. Екипите на агенцията по храните приключиха с вземането на пробите снощи. След това кръвните тестове веднага бяха изпратени в София. Изследвани са абсолютно всички прасета в селото с изключение на сукалчетата. Успоредно с това е извършено и преброяване на свинете, които са се оказали общо 85. При положителен резултат всички свине в селото ще бъдат умъртвени.