Първото заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз във формат „Земеделие и рибарство”, по време на Българското председателство ще се проведе на 29 януари в Брюксел. Една от основните теми, които ще бъдат дискутирани от Министрите по земеделие ще бъде съобщението на Комисията „Бъдещето на прехраната и селското стопанство“. 
 
 
Стратегията на Министерство на земеделието, храните и горите е да съсредоточи своята първа дискусия върху европейската добавена стойност на Общата селскостопанска политика след 2020 г. и върху съдържанието на стратегическите планове, които всяка държава членка ще трябва да изработи.
 
За тази цел по време на дискусията Министрите по земеделие на ЕС ще трябва да отговорят на следните две групи въпроси:
 
1. Как можем да осигурим непрекъсната и нарастваща добавена стойност на ОСП за земеделските стопани, селските общности и гражданите след 2020 г.? Какви следва да бъдат основните цели, които да заложим на равнище ЕС, за да постигнем това? 
 
2. Каква следва да бъде подходящата степен на предлаганата повишена субсидиарност за отделните инструменти на политиката (т.е. преки плащания, пазарни мерки, екологични елементи, развитие на селските райони), така че да се запази общият характер на ОСП, а на държавите членки да се осигури гъвкавост? Намирате ли предложените стратегически планове за подходящ инструмент за осъществяване на повишената степен на субсидиарност и какви ще бъдат основните им параметри, за да изпълняват тази роля? 
 
На последното заседание на Съвета по земеделие и рибарство, когато Естония предаде „Председателската щафета” на Република България, Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви, че в съответствие с чл.8, параграф 2 от Процедурния правилник на Съвета ще предложи всички дебати на тема ОСП да бъдат открити за гражданите на Общността. Това е една похвална инициатива, благодарение на която не само българските, а всички европейски фермери ще могат да се запознаят с позициите на своите министри, техните идеи и мотивите, които стоят зад тях. На 29 януари българските фермери ще могат да видят пътя, по който Министерство на земеделието, храните и горите е избрало да започне дебата за ОСП, мотивите, които стоят за този избор и становището на Република България по посочените по-горе от нея въпроси.
 
Публикацията е разработена по информация на Съвета на европейския съюз и е предоставена от Институт за агростратегии и иновации като част от информационната кампания BCAP2020+ „ОСП след 2020 – Изборът на България“