Китай, САЩ и Египет са страните с най-голямо увеличение на доставките на хранителни продукти, произведени в ЕС, показва най-новият месечен доклад на Европейската комисия. 

България е най-големият износител на пшеница за посев в света

Стойността на износа на селскостопански хранителни продукти от ЕС през март тази година се е увеличила със 7% до 12,6 млрд. евро в сравнение със същия месец на 2018 г. В същото време вносът достига 10,1 млрд. евро.

Секторът като цяло има положителен търговски баланс в размер на 2,5 млрд. евро при отчетено значетелно увеличение с 34% на годишна база. 

Най-голям ръст в сравнение с март миналата година се наблюдава в износа за Китай - със 125 млн. евро, за САЩ - със 119 млн. евро, и за Египет - със 103 млн. евро. Намалява обаче износът за Саудитска Арабия - с 96 млн. евро, и за Южна Корея - с 24 млн. евро.

Значително се увеличава вносът от САЩ - със 138 млн. евро, като близо половината от този ръст (73 млн. евро), е отчетен при соята. Културата е от ключово значение за производството на фуражи в Европа.

Повишение с 87 млн. евро има при доставките на храни от Украйна за ЕС.

Намалява импортът от някои презокеански дестинации, като една от причините е във високите транспортни разходи. Вносът от Аржентина е спаднал със 72 млн. евро, от Канада - с 53 млн. евро), а от Нова Зеландия - с 39 млн. евро.

Европейският съюз запазва силни позиции в износа на пшеница. През март тези доставки са се увеличили с 307 млн. евро. Повишен е и експортът на свинско месо - прясно охладено или замразено - с 49 млн. евро. Основен вносител на тази продукция е Китай.