Блокчейнът технологиите дават възможност една информация да бъде предоставена от един участник на друг по автоматичен и безопасен начин. Данните са криптирани в дигитална таблица и могат да се видят от всеки, без някой от участниците да ги притежава - именно това прави блокчейн технологията децентрализиран способ за опериране с информация.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Именно такъв проект направи и българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество". Проектът на оперативната група е за децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти).

Интегрираната системата служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта. Проектът води до подобрена видимост на веригата за доставка на стоки като изгражда доверие между всички участници.

Кои са трите основни характеристики на блокчейн?

Най-важните три основни характеристики на блокчейн технологията са децентрализираност, прозрачност и неизменчивост.

Децентрализацията е концепция, която показва на света, че всеки участник може да има достъп до всяка информация в конкретна мрежа. А това води до втората характеристика - прозрачност. 

Именно липсата на единен апарат за управление и контрол способства за развиването на система, изцяло достъпна до всички заинтересовани страни. Неизменността на блокчейна е предимство, заложено в начина на създаване на веригата.

Децентрализацията на системата дава предимство пред централизираните услуги с възможността си да преодолява големи хакерски атаки като DDoS, DoS или кражба на лична информация. 


В достатъчно голяма мрежа, която работи с отворен код, поемането на контрола над блокчейн от страна на един индивид или една организация е невъзможно. Отвореният код и свободните за четене транзакции без закачени към тях лични данни осигуряват прозрачност, защита и свобода за потребителя.
 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020