Разпознаване на семена и фуражи от бъдещите растениевъди и животновъди и решаване на технически тестове от готвещите се да станат механизатори в земеделието. Така се състезаваха през първия ден участниците в единайсетото национално състезание „Млад фермер“, организирано от МОН и Регионално управление на образованието-Ямбол. 

Онлайн семинар: Младите фермери в преходния период на ОСП

Надпреварата се проведе от 12 до 14 май в Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ - Ямбол. 60 ученици от 20 професионални гимназии се включиха в конкурса, който беше разделен на три отделни модула.

През втория ден на състезанието участниците демонстрираха завидни умения в майсторското управление на трактор на учебен полигон, животновъдите се изявяваха в една от кравефермите от региона, а състезателите в модул „Растениевъдство” проведоха практически тест по филизене на лозя, информира регионалната медия "Време".

След оспорвана надпревара, първото място в ученическия конкурс завоюваха представителите на ПГ по селско стопанство и лека промишленост, гр. Карнобат, след тях на второ място се класираха учениците от ПГ МСС „П. К. Яворов”, гр. Гоце Делчев. Отборът на домакините спечели трето място. 

Учениците, които идват от професионалните гимназии, са много добре подготвени, за да се влеят успешно като млади специалисти в отрасъла на селското стопанство”, заяви проф. Нуреттин Тахсин от Аграрния университет в Пловдив, който даде висока оценка на състезанието като цяло.

Националното състезание „Млад фермер” печели все по-голяма популярност през годините, отчитат организаторите. Целта му е да докаже на практика, че професиите в сферата на селското стопанство са така необходими и желани за успешната реализация на младите хора в България.

В края на форума беше учредена и първата Асоциация на професионалните училища по земеделие у нас.

Инициативата за това е на домакините - ПГЗ „Хр. Ботев”-гр. Ямбол, но всички директори на селскостопанските училища в страната подкрепиха идеята.