Обикновена краставична мозайка

Признаци 

По-старите листа на заразените растения са нормално равномерно оцветени. Връхните, обаче, са по-дребни и грапави, мозаично прошарени, с жълтозелени и светлозелени петна и със завити към гръбната част периферии. Растенията имат хлоротичен жълтеникав изглед и междувъзлията са силно скъсени. Плодовете са по-дребни и често мозаично прошарени. Признаците на мозайката понякога варират, ако растенията след заразяването са били подложени на влошени външни условия. В такива случаи се появяват сектори от хлоростична тъкан, протичаща по главния или по един от страничните нерви. По върховете се наблюдават дребни мозаични петна, ако растенията се запазят живи след инкубационния период. В повечето случай растенията загиват, защото загиват кореновите  власинки и водния поток спира. Понякога проводящите съдове на корена са  жълтеникави, но по тях няма паразитни микроорганизми. 

Жизнен цикъл

Вирусът има много гостоприемници - културни и диви, тревисти и дървесни, принадлежащи към различни семейства. По-голямо значение имат  врабчови чревца, овчарска торбичка и паламида. Вирусът не се предава чрез допир на растенията. Не се предава чрез семената на  краставицата. Не се запазва в растителните остатъци. Разпространители са различните видове листни въшки.

Борба

Да се регистрират участъците със силно заразяване и в близост да не се отглеждат чувствителни зеленчукови култури. Да не се допуска намножаване на листни въшки, чрез периодични пръсканияя  през цялата вегетация. В оранжериите първите мозаечни растения и съседните  две до тях  да се отстранят, почвата и сламата под тях  се изгребват, празните места се зареждат отново и се посаждат резервни растения.

Какви са смущенията от неправилното хранене при краставиците

Зелена мозайка

Първите признаци се наблюдават по най-младите листа около месец след разсаждане на растенията на постоянно място. Тези листа са слабо набръчкани. По-късно се появява рязко изразена мозаичност, като участъците с нормално зелена тъкан  се редуват с по-светли. Тъканта в нормално зелените участъци продължават растежа си, поради което по листата се получават мехуровидни издутини. Плодовете са по-светли и прошарени - имат тъмнозелени издути участъци. Мозаечните растения силно изостават в развитието си и плодовете са негодни за консумация.

Жизнен цикъл

Не се пренася от насекоми. Силно заразен при допир на болни и здрави растения. При манипулация с растенията и собено с ножа при резитбите, може да се разнесе масово в повсева. В растителните остатъци в почвата се запазва за една година. Вирусът се пренася със семената. Развива се само по култури от сем. Тиквови. Не заразява растениятаа от сем.Картофови. Това е характерно отличие от вируса на краставичната мозайка.

Борба 

Всички партиди семена се третират термично. Разсадите трябва да се отглеждат върху попарен субстрат. Вирусът в растителните остатъци не може да бъде унищожен с химически средства. Краставиците трябва да се редуват с домати или пипер. При поява на болестта всички болни растения и съседните две се изскубват, а почвата и балите под тях се изгребват. Всяка операция по поддържането и резитбите  да започва от противоположната страна на извадените растения. За да се намалят  пораженията от болестта, необходимо е да се поддържа оптимална температура и влажност. Щом болестта е установена  да не се допускаа почвената температура да спада по-ниско от 16 гр. Не бива да има резки колебания на въздушната температура. Да се избягва повишаване на температурата над 35гр.

Как да преборим сеченето на разсада при краставицата?

Ъгловати петна/ бактериален пригор/

Признаци

Бактерията напада котиледоните, листата и плодовете  на краставичните растения. Най-силно поразява листата  по които се появяват мазни ъгловати петна, които са ограничени от нервите. При висока въздушна влажност от долната страна на петурите  на листата петната се покриват с жълти и мътни капчици, които съдържат много бактерии.  В сухо време те изсъхват. При наблюдение под остър ъгъл петната лъщят  срещу светлината. По-късно те потъмняват, изсъхват  и листата се покриват с множество ъгловати дупчици. По плодовете се появяват  дребни, воднисти петна, които проникват дълбоко в месото. По този начин бактерията стига до семената и ги заразява. 

Жизнен цикъл

Пренасянето на болестта става главно чрез семената. Заразата е не само по повърхността на семената но и дълбоко в тъканите, така че се заразява кълна. От заразените семена поникват растения с признаци на болестта при котеледоните. Бактерията се запазва в растителните остатъци до следващия вегетационен период. Известно време се запазва и в почвата. При дъждовете бактерията попада върху листата на краставиците с капките вода. Първите признаци се проявяват след 5-6 дена. В семената бактерията се запазва до 3 години. Оптималната температура за развитие на бактерията е 25-27гр - при нея инкубационния период е 6-8 дни. Ето защо на полето болестта се наблюдава само през юни при обилни валежи и спира при засушаване през юли. Бактерията се разпространява лесно и с поливните води.

Борба 

Да се избират площи на които 4-7 год. не се отглеждат краставици - да се отглеждат на опорни конструкции - да се ползват обеззаразени семена. Почвата за отглеждане на разсад се обеззаразява с формалин. Препарати, които да ползвате:

  • Дитан 0.2% - карантинен срок 20 дни
  • Купроцин 0.4% карантинен срок 14 дни
  • Шампион0.2% карантинен срок 14 дни

Пръскането при младите растения се повтаря през 7 до 10 дни - в по-късни фази пръскането е през 15-20 дни.

Кубинска мана

Признаци 

Вите растения се появяват различни по размери жълти, разлети или ограничени от нервите листа. След 2-3 дни от долната  страна те се покриват с виолетов гъбест налеп. Петната нарастват и се сливат обхващайки по-голяма част от повърхността. На полето петната са по-дребни и ъгловати. Сомо наличността на спороносен налеп показва,  че има гъбно заболяване.

Жизнен цикъл

У нас маната има целогодишно развитие. Рано през пролетта се появява в полиетиленовите оранжерии после се прехвърля по пролетните краставици на полето. През есента масово се проявява при втора култура краставици и в оранжериите. Запазва се в растителните остатъци. Заразява растенията като прониква през устицата. Заразяването е възможно при наличие на водни капки върху листата и температура над 18гр. При поява на болестта дъждуването се спира.

Борба

Води се само с химически средства със следните препарати:

  • Корсейт  0.25% карантинен срок 20 дни
  • Маноцеб 0.25%  карантинен срок 20 дни
  • Галбен 0.25% карантинен срок 15 дни
  • Промокар 0.25% карантинен срок 14 дни
  • Верита 0.15%  карантинен срок 7 дни
  • Фортуна 0.3% карантинен срок 4 дни

Пръсканията започват при появата на първите петна и се повтарят отначало през 7-10 дни и при затихване на болестта през по-голям интервал.

Брашнеста мана

Признаци

На полето се наблюдават предимно от долната страна а в оранжериите от горната. Във всички случаи признаците се наблюдават още при разсада. По листата се образуват дребни кръгли петна покрити с бял брашнест налеп - те се разрастват и обхващат едната   страна на листа  преминавайки и от другата. Те жълтеят и изсъхват - налепът може да обхване и стъблото и то изсъхва. Плодовете не се поразяват, но поради прегаряне на листата са дребни и меки.

Жизнен цикъл

Белият прашец по листата са летните спори на паразита. При най-слабо движение те се разнасят и водят до нови зарази. Не презимуват в растителните остатъци. Най-често има непрекъснато заразяване с летни спори. Инкубационния период е от 3 до 7 дни.

Борба

С химически средства:

  • Сапрал 0.1% карантинен срок 14 дни
  • Топаз 0.025% карантинен срок 14 дни
  • Топсин М 0.05%  карантинен срок 14дни
  • Вектра 0.03% карантинен срок 14 дни
  • Рубиган 0.02% карантинен срок 1 ден

Пръсканията започват още при разсада за да бъде максимално ограничена.

Краста по краставиците

Признаци

Още преди плододаване напада листата и връхните части. По листата се явяват кафяви петна с различни размери. При силна влага  тези петна се покриват с масленозелен гъбест налеп, а при засушаване се накъсват. По стъблата и дръжките и средния нерв на листата се явяват  продълговати язвички  покрити с налеп. Най-характерни са повредите по плодовете  -  на мястото на заразяване се появяват кръгли воднисти петна - на другия ден се покриват с масленозелен налеп - това е сигурен признак, че заразата е краста.

Жизнен цикъл 

Спорите се развиват при 21градуса и висока влажност. Зимува като спори не само в почвата на заразените участъци, но и в съседните.

Борба

  • Бенлейт 0.1% карантинен срок 20 дни
  • Топсин М 0.1% карантинен срок 14 дни
  • Пероцин 0.4% карантинен срок 14 дни

Автор - Ива Генкова

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изкривяване на краставиците - на какво се дължи?

Средно-ранно производство на краставици

Сортове краставици - у нас то е много голямо