Пролетта на 2022 година се оказва много неблагоприятна за посевите от есенни култури в повечето региони на България. Редуването на периоди с високи и с ниски температури, в комбинация с високата температурна амплитуда, която се наблюдава от началото на месец март, допринасят за допълнителен стрес при култури като рапица и пшеница. 

Много от фермерите се колебаят дали да изведат първите мероприятия за растителна защита, защото се опасяват да не причинят допълнителен стрес на културите, свързан с приложението на хербициди.

Екипът на МеДи Плюс Р ООД има решение на всички тези проблеми: комбинацията от биостимулатора  Амалгерол Есенс и микробиалния тор Нутрибио N. 

Азотфиксиращите бактерии в Нутрибио N могат да преживеят неблагоприятни климатични условия като температури под 0 градуса. При всяко покачване на температурите бактериите се реактивират, увеличават метаболизма си и започват формирането на нови колонии.

В същото време растителните хормони и органичния въглерод, част от седемте елемента в състава на Амалгерол Есенс, активират и стимулират кореновата система на растенията.

Двата продукта се препоръчват при широк диапазон от температури, като могат ефикасно да фиксират атмосферен азот от 4 до 45 градуса по Целзий.

Синергичното взаимодействие на Амалгерол Есенс и Нутрибио N дава отлични резултати и благоприятства за: 

  • преодоляване на  температурния стрес;
  • предпазване на растенията от измръзване;
  • преодоляване на хербицидния стрес;
  • фиксиране на 8-10 кг активно вещество азот на декар (~ 25-30кг/дка Амониев нитрат);
  • по-активно усвояване на хербицидите от плевелите, което води до по-бързото им загиване;

Амалгерол Есенс и Нутрибио N са прилагани с позитивни отзиви през зимата и пролетта на 2021 година в Северна Италия, Полша и България.

Използването на биостимулатори и азотфиксиращи бактерии за регулирането на растежа и развитието на културите ще стане основна практика за получаването на екологично чиста растителна продукция в условията на климатични промени и в контекста на „Зелената сделка”.

Тяхното приложение щади околната среда и спомага за по-добро усвояване на хранителните вещества от корените в почвата. Спазването на фазите на приложение е наложително за тяхната ефективност. Комбинацията от Амалгерол Есенс и Нутрибио N, не е разход, а инвестиция, която съветваме всеки един български фермер да направи, за да стане стопанството му по-успешно!

Допълнителна информация и интересни материали и съвети за употребата на Амалгерол Есенс и Нутрибио N можете да откриете на следните линкове:

https://www.mediplusr.com/nutribio-n-rapeseed/

https://www.mediplusr.com/nutribio-n-wheat/