Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с браншови организации в аграрния сектор, за да им представи пакета от законодателни предложения за Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейската комисия.
 
 
Участниците имаха възможност да споделят първите си впечатления, след като се запознаха с презентацията на министъра.
 
„Дебатът за ОСП трябва да остане земеделски. Предстоят много трудни разговори и преговори, които не трябва да се политизират“, заяви министърът, цитиран от пресслужбата на аграрното ведомство. По думите му, дебатът ще бъде изключително тежък.
 
„Едно от основните ни притеснения например е липсата на преходна национална помощ, която трябва да защитим“, подчерта Порожанов. „Няма да отстояваме важните теми за българското земеделие сами. В ЕС има страни със сходни интереси и ще търсим съюзници“,  допълни той.
 
„Трябва да имаме балансиран подход и добро отношение.  Има  много неясноти в предложението на ЕК и повече от всякога секторът трябва да бъде обединен“, каза Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България.
 
 
„В предложението на ЕК подкрепяме обвързването на ОСП с резултатите, но все още има много неясноти“, заяви Веселина Ралчева от асоциация „Биопродукти“. „Смятам, че въпреки намалението на бюджета, ако се действа целесъобразно може да се постигнат по-добри резултати от сегашния програмен период“, изтъкна тя.
 
От асоциацията на малинопроизводителите уточниха, че е важно да има повече яснота  в определението кои са малки и кои са големи производители.
 
Участниците в срещата се обединиха, че е много важно браншът да остане единен, за да се намери най-доброто решение, а подобни срещи да станат регулярни.  Следващата ще се проведе в рамките на Националния земеделски форум, след Съвета по земеделие в Брюксел през юли.