Напояване, модернизация на земеделието и производство на продукция с висока принадена стойност – това са темите, които бяха обсъдени между премиера Стефан Янев и браншови представители, съобщиха от правителствената пресслужба.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

На срещата на 16 август Янев обяви, че трябва да се работи за развитие на устойчиво селско стопанство и гарантиране на продоволствена сигурност на страната. Затова и усилията на кабинета са насочени към осигуряване на подкрепа на сектора, за да се постигне модернизация и да се отговори на климатичните изменения.

Относно парите за земеделие в Плана за възстановяване стана ясно, че общата сума отново ще набъбне до първоначално обявената. Тя обаче ще бъде под формата на 500 млн. лв. безвъзмездна помощ и вероятно още 300 млн. лв. кредит. 

Тъй като България е единствената страна, която все още не е подала своя План, разполагаме с много малко време да го направим, ако искаме да получим 13% от предвидените общо 8 млрд. лв. до края на годината.

В хода на срещата е представен документ на НАП, според който „Напоителни Системи” ЕАД нямат задължения към тях.

Отделно от Министерството на земеделието заедно с бранша ще трябва да решат кои са най-неотложните за модернизиране напоителни обекти, които пък да бъдат финансирани от Плана за възстановяване. Със сигурност те няма да бъдат над 250, както беше заложено в първия вариант на проекта, а едва 20-30, за да не стреснем Европа.

Възможностите за подпомагане по Плана включват още организация на пазарите, биосигурност, кланици, осеменителни станции, типови проекти за малки ферми, за което настояват животновъди. Отделно производителите на зърно, плодове и зеленчуци искат укрепване на градозащитата, която да обхване цялата страна с ракети и самолети.

Не на последно място, или по-скоро на първо по важност, е темата за подкрепа на земеделските производители в условията на продължителна суша и растящи разходи. Тук топката се прехвърля между няколко ръце. 

Първо, ЕК трябва да даде зелена светлина на държавите членки да отворят отново прием по Ковид-мерките, които се финансират както по ПРСР, така и с национални средства. Второ, има механизми за увеличаване на държавната помощ на производителите, въпреки че към момента парите по de minimis са изхарчени. Всичко това обаче няма как да стане, ако настоящият Парламент не сформира бюджетна комисия и не актуализира бюджета на страната, в това число и на Министерството на земеделието.