Както смята експертът по селскостопанска икономика от университета в щата Илинойс Тод Хабс, очакваното възстановяване на поръчките от Китай на американска соя, отчитайки обявеното продължение на търговските преговори между двете страни след 1 януари, ще провокира минимално влияе върху цените и обемите на износ от САЩ, пише американското издание Pork Business.

Реколтата от пролетници разочарова фермерите

Ученият смята, че въпреки това стечение на обстоятелствата силна конкуренция на американската соя ще бъде продукцията от Южна Америка. Той обяснява, че благодарение на отличните условия, наблюдавани в Бразилия, износът на соя от Южна Америка (който почти изцяло се осигурява от Бразилия, Аржентина, Парагвай, Боливия и Уругвай) ще превиши 191 млн. т. – прогноза, която по-рано огласи Министерство на земеделието на САЩ (USDA).

Някои бразилски анализатори смятат, че реколтата от соя в страната, чиято жътва стартира през януари, ще превиши 130 млн. тона. За сравнение прогнозата на USDA бе за 120 млн. тона. Предстои последната да бъде обновена през следващите дни. 

Ще се увеличи и реколтата от соя в Аржентина – до 54,5 млн. тона. Година по-рано тя бе едва 38 млн. тона, което бе обусловено от сухото време.

Износът на соя от Бразилия през сезон 2018/2019 се прогнозира да бъде на ниво 76,7 млн. тона. Само през септември-октомври 2018 г. са изнесени 15 млн. тона. Година по-рано през същия период са изнесени едва 9 млн. тона. 90% от продукцията е изпратена в Китай. 

Освен това е нараснало и количеството на доставките от другите страни, които предстои да се осъществят след март 2019 г. 

Стартирайки от март, бразилската соя обикновено става по-евтина от американската, ако се вземе под внимание съдържанието и количеството на протеини. През сезон 2018/2019 прогнозата за експорт от Аржентина гласи ниво от 8 млн. тона. Износът на американска соя се очертава да бъде 51,7 млн. тона. Трябва да се отбележи още, че след началото на американско-китайската търговска война износът съществено е нараснал за страни като Египет, ЕС и Пакистан.