Български плодове и зеленчуци, които традиционно се произвеждат у нас, продължават да отстъпват позициите си на пазара под натиска на вносна продукция, показват данни на националната статистика за състоянието на търговията миналата година.
 
 
Вносът на пресни зеленчуци нараства през 2018 г. с 15% на годишна база до 282 600 тона, а външните доставки на пресни плодове се увеличават с близо 13% до 333 900 тона, съобщи аграрното министерство по данни на Националния статистически институт (НСИ).
 
При пресните зеленчуци се е увеличил главно вносът на домати  - с 12 600 тона или с близо 17%, на краставици - с 9 000 тона или с 44%, и на пиперки - със 7 100 тона или с 29%. 
 
Според експертите на аграрното министерство съществено повишение в рамките на годината се наблюдава също така при вноса на моркови - с близо 16%, на лук и шалот - с 19%, и на зеле - с 21%. 
 
Макар че през 2016 г. България се прочу с рекордното си производство на тикви в Европа с отчетени 133 000 тона, през 2017 г. страната е започнала да внася тикви, а през миналата година вносът се е увеличил с близо 27%.
 
Снимка: pixabay.com
 
Страната продължава да получава от чужбина и картофи, но все пак тези доставки отвън са намалели с 9% или с 4 200 тона. 
Спад на вноса е отчетен също при праза, чесъна и маслините. 
 
Над половината от общия внос на пресни плодове миналата година представляват цитрусовите плодове и бананите - общо 180 500 тона. Това количество е с 37 200 тона или с 26% над нивото от предишната година. 
 
Увеличил се е вносът на ябълки (с близо 14%), на киви (с 10%), на пъпеши (със 17%), на череши (с 25%) и на сливи – повече от три пъти. Намаление на доставките от чужбина има при гроздето, черупковите плодове, дините, крушите, ягодите, кайсиите и прасковите.
 
Наблюдава се повишение и на износа на български плодове и зеленчуци, но обемите са значително по-ниски, отколкото при вноса. През миналата година от страната са експортирани 56 200 тона пресни зеленчуци – увеличението е с 54% на годишна база, и 61 400 тона пресни плодове – 42% ръст.
 
                           Внос и износ на пресни плодове и зеленчуци - тона
Източник: Министерство на земеделието, храните и горите / НСИ
 
Най-значителен принос има повишеният експорт на домати – с 4 500 тона (73%), на сладка царевица – с 4 000 тона (над два пъти), и на картофи – с 3 800 тона (над седемнадесет пъти). 
 
Сред основните плодове, произвеждани в страната, ръст на изнесените количества е отчетен при черешите (с 27%), малините (с 53%), ябълките (с 95%) и дините (над два пъти), а намаление има при гроздето (с близо 3%), кайсиите (с 55%), вишните (с 59%), прасковите (с 61%), черупковите плодове (с 61%), ягодите (с 63%) и сливите (със 72%).