Проблемът със сушата тази година е все по-осезаем и се задълбочава, сигнализират животновъди - читатели на Агри.БГ. На много места те имат проблеми с пасищата, по-слабата продукция, принудени са дори да продават животни.

Решено: България ще плати по-високи авансови суми по директните плащания

Решихме да проверим как стои въпроса с изплащането на евентуална помощ, За целта попитахме експерт от агроведомството дали стопаните могат да се надяват на de minimis заради сушата. Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ, не отговори директно, а припомни следното:

„Ние дадохме de minimis на животновъдите през юли месец. 26 млн. лв. за тези, които отглеждат едри и дребнопреживни,“ коментира Василева, която тази събота бе официален гост на Фермер Експо Раковски.

Това най-вероятно означава, че подобна нова помощ не се коментира. 

Тя обаче припомни, че заради сушата тази година Европейската комисия (ЕК) реши предсрочно да се преведат част от директните плащания. България подкрепи идеята. Решението бе взето в края на месец август, а идеята бе авансовите плащания да могат да се правят след 16 октомври в годината на заявяване. 

„Такъв регламент има, факт е, така че по-рано ще бъдат изтеглени част от директните плащания. Трябва първо да приключат проверките. Ние ще отговорим на тези изисквания, защото България беше една от държавите, която поиска тази мярка заради сушата,“ обясни Василева за Агри.БГ.

Междувременно много от родните животновъди са в безизходица заради сушата. Един от тях е Георги Георгиев, който отглежда биологично общо 600 овце и кози в община Сухиндол, област Велико Търново.

„Принуждаваме се да подхранваме, но животните заслабват. Млякото намаля драстично. Там доходите ни са на половина. Значително ще ни се увеличат разходите заради сушата,“ жалва се Георгиев пред Агри.БГ.

Животновъд: „Тревата е суха като барут, животното не я яде. Очертава се тежка зима.“

За да изхранва стадата си, той гледа 300 дка с люцерна. Предишни години е продавал и на колеги. Тази година обаче няма дори за себе си.

„Започнахме да изкарваме зимните запаси. Два месеца капка не е падало при нас. С два откоса съм назад, в пари все едно съм с 50–60 хил. лв. на загуба. Очертава се, че няма откъде да вземеш. Още повече, че ние сме биологично производство, не можем да купуваме какво да е,“ обяснява Георгиев.

По думите му негови колеги масово продават животни. Самият той също се замисля дали да не намали стадото. Засега единственият му шанс е авансово да преведат част от директните плащания, за да оцелее като производител.