Потребителите биха плащали повече за фермерски продукти, за които имат гарантиран произход и качество. Това са изводите от анализ, изготвен като част от проект на българската оперативна група “Знание, опит и предприемачество”.

Оперативната група разработва проект за децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти).

Оказва се, че потребителите са по-запознати от производителите относно блокчейн технологиите и възможностите за проследяване на качеството и произхода на храната и фермерската продукция, сочи проучването.

“20% от производителите заявяват че имат интерес към проследяване на качеството, но все още не са намерили инструмент”, коментираха от Оперативната група.

 

Като цяло, едни от общите изводи от проучването са, че при наличие на повече прозрачност за произхода и качеството на храните ще се повиши удовлетвореността на крайните потребители и тяхното доверие в производителите. Потвърди се и схващането, че блокчейн технологията е надеждна система за гарантиране на информацията и се явява добра основа за изграждането на децентрализирана система за проследяемост на произхода, безопасността и качеството на храните.

Друг извод е, че 8% смятат, че блокчейн технологията може да защити техните доказателства за произхода, безопасността и качеството на продуктите им пред потребителите.

От друга страна, потребителите са категорични, че биха плащали повече за продукти, за които имат гарантиран произход и качество.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020