България очаква становище от компетентните власти в Корея за доставки на кашкавал, сирене, сурово-сушени продукти, птиче месо, фураж и други от нашата страна.

Български храни за $ 300 млн. заминават за Китай и Корея

Зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов и посланикът на Корея у нас Джънг Джингю обсъдиха днес процедурите за изпълнение на изискванията за внос на български селскостопански и хранителни стоки в Република Корея.

Доц. Янко Иванов: „С цел увеличаване обема и разширяване обхвата на внасяните родни стоки, е важно възможно най-скоро започналите процедури да приключат.“

Зам.-министърът допълни, че български продукти като мед, кисело мляко, розово и лавандулово масло също биха могли да бъдат представени на корейския пазар.

„България и Република Корея трябва да активизират двустранните си контакти и сътрудничество в областта на земеделието и храните“, каза доц. Янко Иванов.

Той допълни, че е необходимо това да не е само на институционално ниво, а и чрез разширяване на преки бизнес контакти между фирми от областта на селското стопанство.

Посланик Джингю отбеляза, че българските хранителни продукти са разпознаваеми за корейските потребители с вкус и високо качество, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

По думите на дипломата през следващата година е възможно се организират семинари и работни групи с експерти от двете страни в областта на селскостопанската наука. През 2020 г. се отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Корея.