Скелетните мускули са жизненоважни тъкани. Те са ключови за здравето и продуктивността на млечните крави. Именно поради това въпросът за загубата на мускулна маса вълнува много животновъди. Кога и колко мускулна маса губят кравите по време на лактация, научаваме от сайта Kmecki glas. 

В тази ферма кравите се хранят с бирена мая

По време на бременност и лактация, когато кравите поддържат растежа на плода или произвеждат големи обеми мляко, те често мобилизират мускулни резерви. Разбирането на този процес на загуба на мускулна маса и регенерация е от значение за подобряване на тяхното благосъстояние и добив на мляко. 

В началото на лактацията 

Още в началото на лактацията хранителните нужди на кравите се повишават значително. Те често надвишават способността им да консумират достатъчно фураж. За да задоволят нуждите си от енергия и протеини, кравите започват да черпят от телесни запаси, главно мазнини и мускули. Поради това през първите седмици след отелването кравите могат да загубят между 3% и 17% от телесното си тегло

Скелетните мускули се превръщат в източник на протеини и енергия. В допълнение, мускулите помагат за регулирането на нивата на глюкозата, което е от решаващо значение за здравето на кравата и производството на мляко.

В хода на изследвания е установено, че мускулната дълбочина може да намалее с 30-40% в началото на лактацията. 

По време на кърмене

Намаляването на скелетната мускулна маса може да се види с ултразвукови сканирания, които показват по-плитка дълбочина на скелетните мускули. Проучвания, измерващи състава на тялото, са установили до 25% загуба на мускулни резерви по време на кърмене. При някои крави загубата на мускулна маса започва още преди отелването, когато тялото отговаря на енергийните нужди на растящия плод и подготвя запаси за лактация.

Изхабяването на мускулите се забавя след първите няколко месеца на кърмене, но значително възстановяване на мускулната маса често не се случва до по-късните етапи на лактацията, обикновено след 240 до 270 дни.


Вижте още:

Каква е изкупната цена на суровото овче мляко в Гърция?

Как да се справим с кетозата при говедата в резултат на топлинния стрес?

Как да разпознаем кравите с висока млечност?