Всеки земеделски производител иска да прибере своята продукция в точния момент, при оптимална влажност, хектолитър или масленост на зърното. Тук важна роля играят метеорологичните условия и прогнози, за да могат фермерите правилно и навреме да планират и изпълнят жътвата. И тъй като последните няколко лета са нестабилни и времето често обърква плановете им, нека разберем как прогнозата може да се използва максимално полезно в този период от годината. 

Следете специалната ни рубрика за времето

Валежите
Валежите са най-важният метеорологичен показател за фермерите, но и най-трудният за предвиждане. Това често води до неточности в прогнозните стойности и времевите интервали на преваляванията. Прогнозата за валежи може да работи оптимално за вас единствено в краткосрочен период от  6 до 8 часа. 

Изберете източник на метеорологични данни, който обновява информацията за валежите  максимално често. 

Стандартните портали я обновяват 1 или 2 пъти, а специализираните – от 6 до 12 пъти в денонощие. Ако говорим за оптимална прецизност, прогнозите по телевизията или вестниците не са добър избор, както и стандартните метеорологични сайтове. 

Прогнозируемостта на текущия ден също е показател, който може да ви помогне, когато разчитате на информацията за очакваните количества валежи. Той ви показва в каква степен прогнозата за даден ден е надеждна и дали можете да очаквате сериозни промени в нея. 

Данните от доплерови радари и сателити също могат да ви бъдат изключително полезни.

Те ще ви ориентират за движението на валежите – кога и как те се придвижват към вас и блоковете, които жънете в момента. Такава информация можете да получите от по-тясно специализирани сайтове и тя често е платена, но за сметка на това е незаменим помощник за вас и дейностите във вашето стопанство.

Почвата
Влажността в почвата е от ключово значение за подновяването на жътвата след дъждовен период. Често, след като е валяло на полето, тежките комбайни не могат да подновят работа, защото затъват. Тук на помощ идва обобщената информация за влажността на почвата в специализираните агрометеорологични портали.

Те могат да ви спестят десетки часове и гориво в опити да изтеглите затъналите на полето тежки комбайни, трактори или камиони. Недостатък на този тип информация е, че тя трудно може да отчете детайлната специфика на различните типове почви. Затова ги комбинирайте със своите полеви познания за блоковете в конкретното стопанство. 

Температурата и влажността
Те играят пряка роля за часа на стартиране и приключване на жътвата в даден ден. Колкото по-високи са температурите и по-ниска е влажността на въздуха, толкова по-бързо зърното достига влажност, при която може да бъде ожънато. Интересно тук е влиянието на влажността на въздуха в края на деня дори когато вечерните температури паднат по-бързо или по-ниски от средните за сезона. 

По-ниската влажност на въздуха може да осигури възможност жътвата да продължи до 22 или 23 часа. 

Тъй като тези два показателя са сравнително лесни за прецизно прогнозиране, можете да се доверите на почти всеки метеорологичен портал. Ползването на тези данни обаче отново следва да бъде съчетано с практически познания за културите и блоковете, които жънете.

Материалът е изготвен със съдействието на Агро Климат