Кога и при какви условия блокчейн технологиите могат да работят в полза на фермерите, а и на цялото селско стопанство? Отговор на този въпрос дадоха експертите от Оперативната група "Знание, опит и предприемачество", които разработиха интегрирана система за проследяване на храните.

Оперативната група разработва проект за децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти).

“Целта на проекта е разработване и внедряване на интегрирана система за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта”, обясниха от оперативната група за Агри.БГ.

За да постигне тази цел оперативната група анализира нагласите на потребителите и на земеделските стопани, като позовавайки се на тях разработва и внедрява децентрализирана система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки.

“Основната дейност, която произтича от естеството на подмярка 16.1, е да разпространим научените резултати и начина, по който се работи, и да доведем до трайно внедряване на добри практики в това направление”, добавиха експертите.

Проектът търси две целеви групи, които реално ще се възползват от крайните ползи.

“Това са земеделските стопани и крайните потребители. Земеделските стопани като участници във веригата за доставки ще могат да предоставят информация за гарантират произход, качество за крайните потребители, които са демографски групи. Оказва се, че крайните потребители са готови да плащат повече за продукти с ясен произход и качество. А така земеделските стопани ще генерират по-голяма принадена стойност на произвежданата от тях продукция.

От друга страна са крайните потребители на плодове и зеленчуци. Те получават прозрачна, надеждна информация за произхода на продукцията и така могат да са уверени в това, което купуват”, уточниха от оперативната група.

Оперативната група се насочва към блокчейн технологията по няколко причини - на първо място заради криптирания списък от транзакции. Записите в блокчейн се поддържат синхронизирано и не могат да се променят. Освен това се премахват посредниците, което води до минимизиране вероятността от измама и свързаните с тях транзакционни разходи. 

Наред с това всички транзакции са видими, а поверителността на участниците е запазена. Блокчейн дава още автоматизирани транзакции, известни като „интелигентни договори”, които допринасят за прозрачност и справедливост на транзакциите”.

Експертите от оперативната група са категорични, че проследяването на веригата за доставка на храна е от решаващо значение за изследване на източника на производство и удостоверяване качеството на доставена стока. Потребителят търси достоверна информация по отношение на кой, кога, къде, с какво и в какви количества е третирана културата, колко свежа и прясна е храната, както и от къде е пристигнала с оглед „въглеродния отпечатък. Именно затова помага и интегрираната система FOOD TRACEABILITY, разработена от оперативната група.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020