Износът на говеждо и телешко месо от Европейския съюз (ЕС) за трети страни през първата половина на 2016 година е достигнал 930 000 тона, което представлява петгодишен връх, информира електронното издание UklAgroConsult. Това е увеличение с 16% в сравнение с аналогичния период на предходната година.

 
Увеличение в нивото на износа на говеждо месо е регистрирано на различни пазари като Израел, Алжир Виетнам и Кот-д'Ивуар, включително и на този на Босна и Херцеговина, който заема 15% от общия дял от изнесената продукция.

Текущите показатели на експорта на крупен рогат добитък са отбелязали увеличение с над два пъти в сравнение с последните две години, като общият обем на доставките от януари до юни 2016 година е достигнал до 387 хил. глави. Сред основните клиенти си остава Турция, която за указания период е закупила 141 000 глави едър рогат добитък. За последните две години пък доставките в Израел са достигнали до 80 000 глави, като повече говеда са били изнесени за Либия и Египет.

Само за първите 4 месеца на текущата календарна година турският внос на говеда от ЕС е достигнал 100 000 глави като местния пазар представлява огромен потенциал за европейските и ирландски фермери, както е отбелязал президентът на ирландската браншова организация Джо Хили.