13 страници, пълни с теми за земеделието бяха обсъдени от участниците в преговорите за правителство по темата “Земеделие”. 

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

Поставяне на тавани на директните плащания. Тази идея беше прегърната от всички представители на срещата, като по темата ще има допълнителни дискусии. 
По време на дебата бе изтъкнато,че България е страната, в която най-голям дял от европейските субсидии се получава от най-малък дял земеделски производители, припомниха от „Демократична България“.

„В България земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за така нареченото налагане на тавани на плащанията. Може да се използва таванът на плащанията от 100 000 лв.“, каза в началото Албена Симеонова. 

„Това трябва да стане на база на един много сериозен анализ, защото огромна част от земеделската земя в България се арендова. Това означава, че една огромна част от тези субсидии през арендата влизат в икономическия живот на страната ни", обясни Пламен Абровски.
От БСП също се въздържаха от подкрепа за таваните, като бе подчертано, че за социалистите е “не как да накажем тези големите и да им махаме с пръст, а е важно с какво това помага на малките и средни производители“.  

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

„Продължаваме промяната“ подкрепят идеята за налагане на таван на субсидиите, но не споменаха конкретна сума, до която трябва да се ограничат сумите.

Всички са единни по темата за модернизацията и дигитализация на селското стопанство. Подпомагане на производителите за изграждане на капацитет по отношение на ценообразуване и износ, намаляването на ДДС за първично производство - бяха теми на обединение, но с последващо обсъждане. 

Необходимост от пазарно ориентирано производство и иновации в селскостопанската наука също бяса сред темите, които обединиха участниците в дискусията. 

Повишаването на квалификацията и експертността на администрацията също беше тема, за която бе постигнато обединение. 

Какво стана още на преговорите, вижте тук. 

Очаква се да се проведе работна среща, по време на която да се обсъди и да се изгради документът по споразумението по тема “Земеделие”.