Трябва да се обмисли дали да не се пристъпи към изравняване на минималния осигурителен доход на земеделците с останалите самоосигуряващи се –  т.е. 420 лева, посочиха от земеделската федерация към КНСБ, цитирани от БНР. 
[news]
Малко над един процент от осигурените лица в България са земеделски производители. Проблемът е, че дори и тези, които се осигуряват, го правят на осигурителен доход 241,60 лева, т.е. само 1,60 лева над задължителния минимум. Това се случва, въпреки че през последните години в сектора влизат много европейски пари и част от фермерите имат значително по-сериозни финансови възможности, казват експертите от синдиката и преглагат изравняване на минималния осигурителен доход. Това обаче може да доведе до увеличаване на сивия сектор, който и сега е с десет на сто по висок, отколкото средния за икономиката ни.
 
42% е делът на сивия сектор в земеделието, съобщават експертите от земеделската федерация към КНСБ. Според данните едва 20 на сто от заетите в земеделието се осигуряват, което натоварва допълнително осигурителната и пенсионната система.
 
Друго предложение на синдикатите е да се създаде единен регистър на заетите в земеделието, защото към момента никой в държавата няма представа колко са земеделските производители. Това ще създаде проблем и при усвояването на европарите в новия програмен период, казват експертите.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!