Амбициозни законодателни инициативи бяха обявени от Министерството на земеделието при сформиране на правителството в края на 2021 г. След повече от половин година земеделският министър в оставка даде отчет за свършеното по тях в отговор на депутатски въпрос.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Два ключови законопроекта чакат за гласуване в Народното събрание (НС). Одобрени от Министерския съвет са Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители и Проект на закон за допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Първият чака на опашката в парламента от 22 февруари, вторият е внесен в деловодството на Парламента на 2 юни.

В законопроекта за земеделските земи, който трябва да довърши реституцията, се предвижда двугодишен срок от влизане в сила на закона, в който бившите собственици или техни наследници подават заявление за установяване на границите на земеделските имоти. По време на общественото гласуване на допълненията от бранша имаше остри критики срещу заложеното отпадане на чл. 37б ал. 6 от ЗСПЗЗ, където се казва, че когато за един и същ имот са представени за регистриране повече от един договор за наем или за аренда на земеделска земя, в общинската служба по земеделие се регистрира договорът, който е вписан с най-ранна дата в службата по вписванията.

Агроминистърът обаче издаде Указания за тазгодишната кампания по заявяване ползването на земи, с които на практика отменя законовия текст и спорът между страните вече следва да се води в съда.

От отговора на Иван Иванов става ясно, че останалите законопроекти пък все още са в процес на изготвяне. Ето кои са те:
  • Законопроект за ветеринарномедицинската дейност

В него е заложено възникнали събития по чл. 137, ал. 1 да се подават до регистрирания ветеринарен лекар, обслужващ обекта, само по електронен път чрез Интегрираната информационна система на БАБХ. В сила влиза понятието „ветеринарни лекарствени продукти”(ВЛП), като е разписана възможност отделни партиди ВЛП да могат да бъдат забранени за употреба и търговия. Готвените промени може да видите тук.

На този етап законопроектът е с получено становище от дирекция „Модернизация на администрацията” по цялостната предварителна оценка на въздействието, въз основа на което тя е преработена и предстои повторно съгласуване, информира министър Ивнаов.

  • Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите

Още от края на миналата година тече процес по промени в Закона за фуражите, но финализирането му остава някъде в хоризонта. През декември 2021 г. приключи общественото обсъждане по проектозакона, а към днешна дата все още „предстои изпращането му за разглеждане на заседание на Министерския съвет след разглеждането му на коалиционен съвет”, отговаря Иванов.

В проектозакона е предвидена забрана за превантивна употреба на антибиотици в медикаментозните фуражи, а производителите, доставчиците и използващите медикаментозни фуражи трябва да водят дневни регистри. Заложени са парични санкции за нарушения по производството, съхранението, транспорта и продажбата на медикаментозни фуражи, както и за нарушаване на забраната за хранене на животни с медикаментозен фураж, който не е от одобрен производител. Може да ги видите тук.

Другите законопроекти, с които се е заело министерството и са на различен етап от „влезли в сила” са: Законопроект за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти; Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за Българската агенция по безопасност на храните; Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за годите; Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите.