Накратко:
•    Strategie Grains намали прогнозата си за европейската рапица 
•    MARS понижи прогнозите си за добиви от основните култури в ЕС


Strategie Grains намали прогнозата си за тазгодишното производство на рапица в Европейския съюз със 180 000 тона до 17,94 милиона тона, или с 10% под миналогодишната реколта, поради влажното време във Франция и студовете в Централна Европа.

Проливните дъждове от есента забавиха сеитбата за най-големия производител на рапица в Европейския съюз Франция, наводниха ниви и влошиха качеството на зърното.

За разлика от това, късните слани, регистрирани през април, не се очаква да имат толкова отрицателно въздействие във Франция, колкото в централните страни от ЕС като Чешката република и Словакия, се казва в доклад на консултантската компания.

„Културите във Франция пострадаха главно от честотата на валежите и преовлажняването на полетата“, се казва в съобщението, добавяйки, че някои полета ще трябва да бъдат разорани.

Във втория по големина производител на рапица Германия условията останаха задоволителни по време на цъфтеж със средни температури, близки до сезонните норми.

Strategie Grains отбеляза, че балансът на рапицата ще бъде стегнат през следващия сезон поради очаквания спад в производството и ниските запаси, които ще бъдат само частично компенсирани с по-високия внос от трети страни, главно от Украйна и Австралия.

Агенцията намали и прогнозата си за реколтата от слънчоглед в ЕС през 2024 г. до 10,72 милиона тона, което е спад от 10,75 милиона преди това, но все пак с 10% над 2023 г.

Прогнозата за производството на соя беше коригирана до 3,06 милиона тона, от 3,11 милиона по-рано, което е с около 5% повече от миналогодишните 2,9 милиона тона.

В същото време експертите на Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) понижиха прогнозите си за добивите от основните селскостопански култури в общността през следващия селскостопански сезон, започващ на 1 юли. 

Понижени са прогнозите за добивите при есенниците в Италия, Дания, Унгария и някои западноевропейски държави, докато за Испания и Португалия корекциите са в посока на повишение. 

Влажното време в Западна Европа, Дания и северна Италия доведе до значително увеличение на вредителите по посевите и до забавяне на сеитбата, което ще се отрази на добивите от пролетните култури.

Същевременно в източна Германия и Полша недостигът на влага в почвата вече не е толкова значим, но в южна Италия топлото и сухо време се отразява зле на развитието на културите.

Отчитайки посочените фактори, експертите на MARS понижиха прогнозата си за добивите от мека пшеница в ЕС до 5,92 тона от хектар при очаквани 5,93 тона отг хектар през април и ожънати 5,87 тона от хектар средно за последните 5 години. 

За твърдата пшеница спадът е до 3,45 тона от хектар от очаквани през април 3,47 тона от хектар и средно 3,44 тона от хектар за последните 5 години. При рапицата има спад до 3,21 тона от хектар от очаквани 3,26 тона от хектар през април и 3,18 тона от хектар средно за последните 5 години, а при соята – до 2,82 тона от хектар от прогнозирани 2,86 тона от хектар през април и средно 2,74 тона от хектар за последните 5 години.

Ситуацията при ечемика и пролетните култури е различна, като там се прогнозира ръст както спрямо априлските очаквания, така и в сравнение със средните 5-годишни резултати.

За есенния ечемик повишението е до 5,98 от 5,97 тона от хектар, прогнозирани през април и 5,91 тона от хектар средно за последните 5 години, а при пролетния – до 4,34 от 4,32 тона от хектар и средно 4,09 тона от хектар през последните 5 години.

При царевицата прогнозата за добив в ЕС е увеличено до 7,59 от 7,57 тона от хектар при средно 7,34 тона от хектар за последните 5 години, а при слънчогледа – до 2,25 от 2,24 тона от хектар, очаквани през април, и 2,15 тона от хектар средно за последните 5 години.

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.