Асоциацията на месопреработвателите изпрати второ писмо до изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков, в което настоя да отпадне задължението на преработвателите за вземане на смивки от транспортните средства в месодобивните предприятия за доказване ефективността на дезинфекцията.

Чумата по свинете удари нова индустриална ферма

Към момента кланиците имат задължението да вземат и изпращат за своя сметка смивки от всяко транспортно средство за налични на "жизнеспособни колиформи". 

“В продължение на девет месеца собствениците на месодобивни предприятия изпълняват стриктно заповедта. По информация на наши членове резултатите от лабораторни изпитвания в момента не показват отклонение от нормите на изпитвания показател "жизнеспособни колиформи". Това е обективно доказателство, че бизнесоператорите в кланиците спазват стриктно указанията за дезинфекция както в предприятията, така и на транспортните средства, с цел недопускане разпространението на заболяването АЧС”, изтъкват като мотив браншовиците. 

По думите на Асоциацията на месопреработвателите вземането и изпращането на смивки до лабораториите е свързано с още разходи за кланиците, които изпитват затруднения предвид ситуацията в страната и намаления обем на работа. 

“Всяко предприятие ежегодно разработва собствена мониторингова програма, включително и за контрол ефективността на дезинфекцията като част от добрите практики и внедрената система за самоконтрол”, допълва браншовата организация.

За чумата по свинете няма почивка

Според ветеринарните власти обаче действието на заповедта трябва да продължи. В отговор до асоциацията институцията посочва:

“БАБХ изключително задълбочено наблюдава динамиката в разпространението на заболяването АЧС както в страната, така и на територията на останалите държави членки на ЕС. По последни данни вече и Германия е сред страните, докладвали огнища на заболяването при дивите свине. В допълнение, по предварителна информация, DG SANTE планира извършването на одит за България. Във връзка с гореизложеното заповедта ще продължи да се прилага”, заключват от БАБХ.