Цените на свинското месо у нас и в Европа са стабилни и секторът се развива добре.

Това коментира в предаването Агросвят по Дарик радио изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

За да се подобри бизнес средата за сектора е важно да се изградят няколко големи кланици в страната.

„Много пъти сме казвали, че около 40% е родното производство и около 60% е вносът на свинско месо у нас. Като причината е донякъде политиката на държавата. В два програмни периода беше насърчавано строителството на малки и средни кланици. Към днешния момент половината от тях не работят, а другата половина не работят на пълен капацитет. Ако сравним това със Западна Европа, където имаме кооперативи или създадени по-големи кланици на национално ниво, които правят икономия от мащаба, можем да видим един от отговорите на въпроса защо западната продукция е по-евтина от българската”, обясни Михайлов

От сектора отчитат, трябва да има политика и визия за това как се развива една икономика

Ако има една или две по-големи кланици, те могат да помогнат за производството на повече свинско месо, а тези кланици ще осигурят нужните количества за преработвателната индустрия. Към момента тези малки кланици не могат да осигурят определените части от трупа на животното, които са необходими на преработвателната индустрия, а това налага те да бъдат внасяни”, допълни още Димитър Михайлов

Не е въпросът дали можем да произвеждаме, а защо не го правим", отбеляза още изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България. 

Той подчерта и ролята на Зелената сделка върху допълнителната тежест върху производителите