Всички домашни прасета в Русенска област трябва да бъдат изклани в най-скоро време, за да се предотврати влизането на инфекцията Африканска чума по свинете (АЧС) през така наречения заден двор.
 
 
Ветеринарните власти ще действат различно спрямо регистрираните и нерегистрираните животни. Собствениците на регистрирани прасета получават предписания от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) прасетата да бъдат заклани в срок до 10 дни, като месото им ще може да бъде съхранено за лична консумация.
 
За нерегистрираните прасета, за които стопаните откажат да ги заколят, властите ще действат по Закона за ветеринарномедицинската дейност. „Предвидена е санкция от 500 до 1000 лв. и насочване за унищожаване на нерегистрираните животни“, каза д-р Георги Дянков, директор на ОДБХ – Русе, пред БНТ. 
 
Областният управител на Русе е определил срок до 14 септември, в който всяка община трябва да посочи терен за загробване на животните, който да бъде съгласуван с Басейнова дирекция и Регионалната дирекция по околната среда и водите.
 
 
Последното огнище на АЧС в Румъния е открито в района на Гюргево само на 5 км от Русе. Затова местните животновъди настояват за ефективни мерки срещу влизането на заразата. От съществено значение е, че 30% от българското свинепроизводство е разположено в Русенска област. 
 
Властите извършват постоянна дезинфекция на всички преминаващи превозни средства на Дунав мост. На границата е поставен фризер, в който се съхраняват конфискуваните за унищожаване храни. От преминаващите превозни средства вече са иззети около 300 кг свинско месо и продукти. 
 
„Заразеното месо не може да се разпознае на външен вид. Инфекцията се открива единствено чрез лабораторни изследвания. Затова сми препоръчали да не се колят животни с признаци на заболяване“, каза още д-р Дянков.