Три дни ще продължи традиционно ще продължи Празникът на черешата в Кюстендил. Той ще се проведе на 28, 29 и 30 юни, отбелязват от Община Кюстендил, един от организаторите на събитието заедно с Институт по земеделие в града.

Гости и жители на града ще могат да се насладят на богата музикална програма, състезателни игри с череши, черешови арт-ателиета, голяма сладоледена изненада, място за отмора сред черешови специалитети и уникални произведения на изкуството и кулинарията, създадени с традиционния за региона плод.  

Официалното откриване на Празник на черешата е на 28 юни в 19:00 ч. Тогава започва и голямата сладоледена изненада- ще се вихри Галактическа Нитро лаборатория с Шеф сладкари Ради Стамболов и Борислав Екзархов. Готвачите заедно с кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов ще приготвят над 1 500 сладоледа с течен азот, който ще бъде раздаден на присъстващите. Една от съставките на сладоледа е черешов сироп, приготвен от вкусния кюстендилски плод. 


Вторият ден от празника - 29 юни, ще предложи огромно разнообразие от череши и черешови художествени произведения. 
Програмата предвижда специалисти от Института по земеделие - Кюстендил да представят най-перспективните сортове, отглеждани в региона. Ще има още и състезателни игри с череши, хубава българска музика и богати търговски щандове ще радват посетителите на втория ден на празника, който ще завърши с пищен концерт. 

По време на третия ден от празника - 30 юни ще има богата фолклорна програма и щандове обсипани с великолепни кулинарни произведения от череши, които заслужават да бъдат опитани, коментират от Община Кюстендил. 

Гости на събитието са музикалните звезди от Акага, Миро, Дивна, Лилия Семкова и др.