Африканската чума по свинете (АЧС) заплашва свиневъдната промишленост в Китай. Все повече китайци предпочитат да консумират домашни птици вместо свинско месо, тъй като разпространението на АЧС безпокои потребителите. Тези настроения доведоха до повишаване на цената на пилешкото месо до максимума за последните три години, пише meatinfo.

Колко струва оградата срещу чумата по свинете?

В Китай вече над половината от провинциите са с огнища на вируса. Страната забрани превозването на живи свине от пострадалите райони. Провинция Съчуан, най-големият производител на свине в Китай, забрани вноса на живи свине и продукти от свинско месо от други региони с цел защита на свиневъдната индустрия.

Пилешкото месо е най-големият бенефициент в тази ситуация, казва Пан Ченцзюн, анализатор на Rabobank International в Хонконг. Необичайното му поскъпване е съпроводено и от заместването на свинското месо от менютата в ресторантите и училищните столове. Местното население не се успокоява, въпреки факта, че АЧС заразява само свине, а не хора.

Потреблението на пилешко месо в някои райони е нараснало с над 10%, допълва Фен Юнхей, главен анализатор на отрасловия портал www.soozhu.com.

Компанията Wens Foodstuffs Group Co., най-големият в страната производител на свине, съобщи, че продажбите на свине са спаднали с над 10% през октомври, сравнено с предходния месец, тъй като случаите на АЧС се роят и така спъват установената транспортна система и продажбите на животни.

В качеството на допълнителна мярка за безопасност Министерство на земеделието на Китай публикува миналата седмица постановление, в съответствие с което всички товарни камиони, превозващи свине, трябва да се регистрират, за да се проследява маршрутът им. Властите са установили, че превозването на живи животни на далечни разстояния е сред основните фактори, провокиращи разпространяването на болестта.