Китайска компания, производител на трактори заяви интерес към Карловския тракторен завод в село Ведраре. Това съобщиха ексклузивно за Трактор.БГ източници, участвали в работна среща по време на българската делегация, която посети Китай с начело на Премиера Пламен Орешарски и с участието на земеделския министър Димитър Греков.

 

Заводът производител на трактори в малкия, среден и висок мощностен диапазон - Chery Heavy Industry Co., Ltd има сериозни инвестиционни намерения за сглобяване на трактори в България, като това може да се случи в огромните производствени площи и цехове на Карловския тракторен завод, където се произвеждаха тракторите Болгар.

 

" Ако се влезе в сътрудничество с Карловските тракторни заводи, тези машини могат да се произвеждат у нас за местния и европейския пазар. Такова е и желанието на фирмата производител Chery. Засега има само меморандум за съгласие за сътрудничество. Те са идвали няколко пъти, оглеждали са нашите заводи, възможностите, линиите и сега вече предлагат съответно да се пристъпи към договореност за сключване на такъв договор за сътрудничество.", заяви аграрния министър Димитър Греков пред в-к Труд.

 

До края на месеца се очаква китайска делегация да направи поредно посещение на Карловския тракторен завод в село Ведраре.

 

"Като министерство не бихме искали да се месим в междуфирмените отношения. Но това е въпрос от взаимна изгода и за двете страни. За нас ще има голямо значение, да се ангажират тези линии, ще има значение и за хората, които сглобяват и поддържат тези трактори, особено, ако имаме добрата гаранция за качеството, това би допринесло не само за земеделието, но и за заетостта на хората в този регион.", заяви още проф.Димитър Греков и допълни че при всички случаи предимството ще е по-ниската цена на тракторите, защото ще се произвеждат тук, но не трябва да гледаме само цената, а да се има предвид и социалният аспект, защото с проблемите във Вазовските заводи в този регион голяма част от населението е без работа. Така че ще се осигури работа на много хора с опит, заяви в заключение аграрния министър.

 

Освен трактори, китайската компания е производител на комбайни, както и специализирано оборудване и системи за напояване и пречистане на води.

 

китайски комбайн


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!