Всеки декар земеделска земя е ценен. Гарантирането на продоволствената сигурност и обезпечеността с храни ще се превръща във все по-силен коз, предвид прогнозите на Световната организация по прехрана, която сочи в свои доклади, че до 2050-а година фермерите в Света трябва да произвеждат 70% повече храни за да се покрие нуждата от храна за нарастващото население на Земята.

 

Следвайки тази логика, през последните години в България се изредиха десетки групи чуждестранни инвеститори, които желаят да обработват земя у нас и да произвеждат храни. И докато сме свидетели на растяща безработица в селата и ширеща се демотивираност за работа в аграрния сектор, то предприемчиви чужденци завземат постепенно "освободените" по (не)воля селскостопански възможности за развитие на бизнес.

 

Пример за това е поредното посещение на китайски инвеститори, които заявиха своето сериозно желание да инвестират в зеленчукопроизводство в селата в Община Стралджа. Проект за инвестиции и управление представиха пред кмета на община Стралджа Митко Андонов представители на китайската земеделска инвестиционна компания "ВАЕТ".

 

Президентът на фирмата Юй Донг заедно с вицепрезидента Джан Йентао и Хуанг Маоинг, продуктов мениджър, запознаха г-н Андонов с намеренията си за производство на екологични зеленчуци на територията на общината. Плановете на китайския инвеститор са на около 1000 дка в землище между селата Александрово и Войника да създадат своя зеленчукова база и с приложение на съвременен управленски модел да развиват екологично селско стопанство.

[news]

 

 

Китайските специалисти са сигурни, че това ще даде тласък на местното зеленчукопроизводство. Практическото изпълнение на проекта визира изграждане на зеленчукова производителна база, включително да оранжерийни зеленчуци, парникови гъби и адаптация и отглеждане на зеленчуков разсад.

 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!