Китайска компания започна производство на подсладено кисело мляко с името на известното родопско село - Момчиловци.

Планира се засилена рекламна кампания на продукта в пресата и телевизията, като акцент ще бъде фактът, че България е страна на дълголетници и чиста природа, се отбелязва в съобщението. Новият продукт ще бъде продаван първоначално в източната част на Китай, а в последствие - и в цялата страна.

На по-големите опаковки на киселото мляко има текст: "В България, разположена в югоизточна Европа, има планина, в която се намира мистериозно и красиво село. Хората там живеят дълъг и щастлив живот. От поколения местните хора имат навика да пият всеки ден приготвено от тях самите кисело мляко. Лактобактерията L 99 в това мляко е ключът към неговата магия. Като пионер на млечната индустрия на Китай, "Брайт" използва тази бактерия за приготвяне на истинско кисело мляко "Момчиловци", с което предлага здраве и качествен живот на китайските семейства".

  СЕЛО МОМЧИЛОВЦИ се намира в красивата южна Българска планина РОДОПИ. В подножието на южните склонове на Преспанския дял. Селото е разположено на 1150-1200 м. надморска височина.
Климатът е мек планински, със средиземноморско влияние. В близост протича Бяла река. 

Археологическите находки ясно сочат, че селото и неговото землище е обитавано от стари времена. Материалната култура е изложена в Историческия музей- картинна галерия, а историята е отпечатана във книгата „Миналото на село Момчиловци" от Константин Канев. Селото е съставно селище на Смолянска община. Отстои на 13 км. североизточно от гр. Смолян, на 17 км. от курорта Пампорово, на 80 км. от гр. Пловдив. Има автобусни връзки с гр. Смолян, Пампорово, Пловдив и другите съседни селища. Инфраструктурата е изградена добре и се състои от: здравен участък, аптека, училище, детска градина, читалищна сграда, библиотека, видео-клуб, репетиционна зала. 

В селото има няколко ресторанта, родопски кьщи-механи, сладкарница и магазини. Има офис на Пощенска банка, на ДСК, телеграфо-пощенска станция. Населението е източноправославни християни и свързва ритуалите си с църквата „Св. Константин и Елена", която е с отделна камбанария и обявена за паметник на културата. 

В село МОМЧИЛОВЦИ са добре съхранени старите народни занаяти: тъкачество на халища, губери и други тъкани за бита, дърводелство и дърворезба, бродиране и шиене на терлици и др. 

село Момчиловци