Китай предприе ответни мерки в търговската война със САЩ, като въведе 25% вносно мито върху редица американски аграрни стоки. Новите митнически тарифи ще влязат в сила на 6 юли тази година.
 
 
Властите в Пекин обявиха това решение в отговор на обявените по-рано от Вашингтон 25-процентни мита върху 1122 китайски стоки, пише southwestfarmpress.com. По-високите мита ще засегнат пшеницата, соевите култури, соргото, памука, зеленчуците, свинското и говеждото месо, както и редица други аграрни стоки.
 
Преди месец в Китай завърши антидъмпингово разследване за доставките на американско сорго. Повече от половината от износа на тази култура от САЩ се внася именно в Китай. 
 
Създалата се ситуация беше коментирана от председателя на Националната асоциация на производителите на сорго Дон Блос в специално обръщение от името на фермерите в Небраска. 
 
„Ние настоятелно призоваваме президента Тръмп и администрацията да ускорян конструктивните търговски преговори, които са важни за селското стопанство на САЩ, особено по време на сегашната икономическа криза“, пише Дон Блос.
 
По думите му, стопаните добре разбират, че решенията за ответни мерки може да се отразят зле на производителите. 
 
„Американските фермери зависят от търговията с Китай и тези мита ще имат разрушителни последствия за селското стопанство на САЩ. Ние високо ценим нашите делови отношения с китайските купувачи и се надяваме да видим прогрес в двустранните търговски отношения“, допълва председателят на асоциацията.