Китай ще закупи 30 млн.декара земеделска земя в Украйна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на публикации в местни медии. По този начин Украйна ще се превърне в най-голямата "външна ферма" на Китай в световен мащаб.

 

Държавната компания Xinjiang Production & Construction Corps е подписала споразумение с украинската земеделска фирма KSG Agro, които ще осигурят 100 000 хектара на Китай. Това в крайна сметка ще увеличи общата площ на обработваемата от Китай в Украйна земя до 3 милиона хектара, съобщава изданието South China Morning Post.

 

Китайски експерти заявяват, че Китай трябва да разшири значително земеделието си в чужбина за да се осигуряват ежегодно достатъчно хранителни запаси, поради собствената ограничена земя и ниска производителност. Китай представлява една пета от населението на света, но има само девет процента обработваема земя.През последните години търсенето на храни се повишава, паралелно с нарастването на доходите и покупателната способност на населението.

 

В стратегическия 50-годишен план на Китай се планира главно изнесено производство на зърнени култури, както и отглеждане на свине.

 

Чуждестранната експанзия на Китай в земеделието повдигна известна загриженост в редица страни по света. През юни, австралийски политици призоваха за засилен контрол над земеделските покупки от чуждестранни купувачи. Китайските инвеститори до момента са изкупили най-големите стопанства за производство на памук в страната.

 

Китай, който се стреми да има 95 на сто самозадоволяване с храни, също страда от опасения за безопасността на храните след серия от скандали, вариращи от открит меламин в млякoто  до токсични тежки метали в ориза и зеленчуците, се казва още в публикацията на Ройтерс.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!