Китай, най-големият вносител на селскостопански стоки в света, увеличава покупките през първите два месеца на годината, за да се справи с нарастващия вътрешен недостиг на храни и да задържи контрола върху цените на хранителните стоки, информира Bloomberg, цитиран от www.investor.bg. 

Защитиха от ментета стотици европейски храни и напитки

През януари и февруари страната е внесла почти 5 милиона тона царевица, около пет пъти повече спрямо обема, внесен година по-рано, сочат митнически данни.
През януари Китай отчита месечен рекорд по отношение на вноса на царевица – общо 3 млн. тона, което представлява ръст на годишна база от 356%. 

Страната внася рекордно големи количества царевица и соя от чужбина, за да осигури храна на свинефермите, които се възстановяват от африканската чума. Китай е изправен пред недостиг на селскостопански стоки поради липсата на качествени земеделски обработваеми площи и нарастващото търсене от страна на замогващото се население.

Най-голямата икономика в Азия и втора по големина в света след САЩ е закупила близо 6 млн. тона американска царевица от началото на годината до предходната седмица, като Министерството на земеделието на САЩ съобщи за още 2,4 млн. тона продажби през тази седмица.

През февруари Китай е внесъл 1,78 млн. тона царевица, което представлява ръст от 556,6% на годишна база.
Вносът на пшеница в страната е нараснал повече от три пъти до 2,5 млн. тона, включително 1,5 млн. тона само през януари, най-големият месечен обем за последните 20 години.

Доставките на говеждо месо също се увеличават с 34% до 400 хил. тона, като през януари отново е постигнат месечен рекорд – 240 хил. тона.
Вносът на свинско месо нараства с 26% до 700 хил. тона през първите два месеца на годината.

Китай е закупил около 1 млн. тона захар през разглеждания период, което представлява близо трикратно увеличение на годишна база.
Вносът на памук през януари достига 400 хил. тона, най-високата месечна стойност от 2013 г. насам, като цифрите са подкрепени от възстановяването на текстилната индустрия.