Производството на свинско месо в Китай се е увеличило с 2,1% през първото тримесечие и е достигнало 15,4 млн. това, съобщава Reuters, цитирайки официални данни, публикувани от Националното бюро по статистика.

Конфликтът между Китай и САЩ поставя в риск европейските производители

Количеството на закланите прасета е нараснало с 1,9% в сравнение със същото тримесечие година по-рано и възлиза на 199,8 млн. глави. Увеличението на производството оказва натиск върху цените, сваляйки ги с 30%.

Това е най-сериозният спад на цените, регистриран през последните години на китайския пазар. Ситуацията се изостря от факта, че фермерите се опасяват от допълнително понижаване на цените и това ги кара да не бързат с клането на прасета.

Китай представлява най-големият производител на свинско месо в света. Популацията от прасета там надхвърля половината поголовие от свине в света.

До скоро търсенето на свинско месо бе високо, но в момента цените по всяка вероятност за известен период ще вървят надолу заради излишъка от предлагане.

Цялата индустрия за производство на свинско месо започна да губи пари, коментира Танг Ке, директор на департамента по информация за пазара и икономиката.

През първото тримесечие на 2018 г. общият обем на производство на месо в Китай, включително говеждо, агнешко и пилешко, възлиза на 23,2 млн. тона. Става дума за ръст от 1,8%.