Китай излезе със стратегия за развитие на селските райони. Ключова роля в нея играе биологичното производство в сектора и въвеждането на екологосъобразни методи в производството.
 
 
Очаква се стратегията да бъде одобрена в рамките на централната работна конференция за селско стопанство, пише economist.com.
 
"Биологичната насоченост в селскостопанското производство е важен аспект в стратегията за развитие на селските райони. Тя ще помогне за разрешаване на проблемите, причинени от традиционните химични методи, използвани в производството на храни“, смятат учени от университета Ренмин в Пекин.
 
Китай ще даде приоритет и на опазването на околната среда. Управниците се надяват до 2030 г. да могат да увеличат производството на земеделска земя в биологична насоченост. 
 
Министерството на земеделието полага усилия за заместване на синтетичните торове с органични, особено при производството на плодове, зеленчуци и чай. Очакванията са използваето на синтетични торове да намалее с 20% до 2020 г.
 
Селското стопанство в Китай е изправено пред редица сериозни проблеми – ерозия на почвата в североизточните райони, недостиг на вода в северните части, както и замърсяване с тежки метали в южните райони на страната.
 
„Зеленото производство е жизненоважно за устойчивото развитие на селските райони и гарантира продоволствената сигурност, както и модернизирането на сектора в Китай“, каза Лиу Шу, вицепрезидент на Китайската академия на инженерите.