Китай отмени разрешението на канадската компания Richardson International Ltd за доставка на рапица в страната, съобщи самата компания тази седмица. Това е признак за напрежение в отношенията между Отава и Пекин, информира Reuters.

Ще се оправдаят ли тежките прогнози за рапицата тази година?

Прессекретарят на Richardson International Ltd Хейли Джонсън потвърди, че Китай е спрял разрешението на компанията за внос на канола, след като малко по-рано Reuters информира, че списъкът с одобрените доставчици, публикуван на уебстраницата на китайската митническа администрация към 1 март тази година, е показал отмяна на разрешението.

Документът представлява преразгледана версия на уведомление, за първи път публикувано на 14 януари. Надписът редом до названието Richardson International в последния документ гласи: „Регистрацията на износ на канола вече е отменена“.

Причините за промяната не стават ясни веднага. Според слухове напрежението между Китай и Канада е провокирано от ареста на Ман Ванчжоу, която е дъщеря на основателя на технологичния гигант Huawei Technologies Co Ltd и негов главен финансов директор. Арестът е осъществен на територията на Канада по поръчение на САЩ. Това е провокирало недоволството на Пекин. Вчера, 6 март, стана известно, че китайски чиновник е информирал, че преди време в китайската рапица са открити опасни вредители. На свой ред Richardson International е опровергала информацията, подчертавайки, че рапицата, изпращана за Китай, отговаря на всички нормативни изисквания.

Блокирането на износа на рапица в Китай ще бъде основно предизвикателство за Richardson International и потенциален удар върху икономиката на страната като цяло.

Маслодайните култури, наравно с плодовете и зърнените, влизат в най-голямата експортна категория земеделска продукция от Канада за Китай, заемайки дял почти 17% от целия износ през 2017 г.