През новата селскостопанска година, която стартира на 1 октомври, Китай вероятно ще продължи да намалява вноса на соеви бобчета заради търговската война със САЩ, информира Финмаркет.

Като теглим чертата: 5,4 млн. тона пшеница тази година

По оценки на Министерство на земеделието на САЩ (USDA), Китай, която е най-големият потребител и вносител на соеви бобчета в света, ще намали вноса през сезон 2018/2019 до 94 млн. тона. За сравнение година по-рано страната е внесла 95 млн. тона.

Аташето на USDA в Китай публикува тази прогноза отделно, преди обнародването на ежемесечните световни оценки на търсенето и предлагането на земеделска продукция (WASDE).

В предходната официална прогноза на WASDE оценките на китайския внос на соеви бобчета бяха по-високи с 1 млн. тона и в двата случая – 96 млн. тона за настоящата селскостопанска година и 95 млн. тона за следващата.

Износът на соеви бобчета от САЩ за Китай трудно може да бъде прогнозиран. Очаква се, че той ще намалее, ако търговските противоречия между САЩ и Китай не бъдат разрешени до началото на сезона на доставките, се казва в доклада на аташето на USDA.

Традиционно доставките на соя от САЩ съществено нарастват през октомври, точно след прибирането на реколтата.

На фона на търговските спорове със САЩ Китай увеличава вноса на соеви бобчета от други страни. Сред тя е и Бразилия.