Министерството на търговията на Китай обяви премахването на антидъмпинговите и антисубсидийните мита за вноса на американски бели пилета-бройлери, съобщи ТАСС.
 
 
Решението е било взето, след като през декември 2017 г. китайски селскостопански производители изпратиха в министерството молба за премахване на митническите бариери пред вноса на тази категория стоки от САЩ. 
 
След провеждането на допълнително проучване Министерството на търговията се съгласи да изпълни молбата, като за целта получи предварителното съгласие на митническия комитет на Държавния съвет на Китайската народна република (КНР).
 
 
Защитните мита за вноса на американски пилета-бройлери бяха въведени от Пекин през 2010 г., а през лятото на 2016 г. мярката беше удължена до 2021 г.
 
САЩ са най-големият външнотърговски партньор на Китай. Официалната статистика на Главното митническо управление на КНР показва, че стокооборотът между двете страни през 2017 г. е надхвърлил 583 млрд. долара, като се е увеличил с 12.3% спрямо предишната година.
 
Износът на китайска продукция за САЩ се е увеличил през миналата година с 11.5%, докато вносът на американски стоки в Китай е отбелязал ръст от 14.5%.
 
 
Независимо от това в структурата на търговията между двете страни от много години вече съществува сериозен дисбаланс. През миналата година САЩ отчитат търговски дефицит в това направление на стойност 275.8 млрд. долара. Тази ситуация води до непрекъснати търкания между Пекин и Вашингтон, като двете страни периодично водят една срещу друга антидъмпингови разследвания.