Нов план, представен от китайските власти, има за цел да увеличи степента на самозадоволяване на страната с животински протеин. Планът предвижда Китай да произвежда 95% свинско месо, за да намали огромните количества, внесени през миналата 2019 година, пише Euromeat, цитиран от Асоциация на месопреработвателите в България (АМБ).

Анализ: Субсидиите за животновъдите са нагоре с почти 50% за година

Идеята за плана се появява поради факта, че от 2018 г. Тогава страната е засегната от Африканската чума по свинете (АЧС), което прави Китай абсолютно зависима от внос на свинско месо, за да успее да покрие дефицита си от животински протеин.

По данни на Euromeat, само през първата половина на 2020 г., Китай внася над 2 млн. тона свинско месо.

Още една свинеферма пребори БАБХ на първа инстанция

Също така в документа се говори за увеличаване на производството на говеждо, овче и птиче месо. Нивата, предвиждани от китайските власти, са планът да задоволи също така и 85% от говеждото и овче месо.

Понастоящем е заложена програма за подпомагане на сектора на свиневъдството, която да спомогне за постигане на нормални нива на производство от следващата година, докато птиците се очаква да нараснат с 14% през 2020 г. Съответно по този начин ще се покрие 10% от вътрешното търсене.