Разнообразие от роботи, предназначени за различни земеделски задачи, бяха показани на Първия китайски конкурс за иновации в сферата за земеделската роботика. Събитието представи поглед върху бъдещето на Китай в интелигентното земеделие.

Роботът GRoW - бъдещето на производството на оранжерийни домати

Според анализатори, световният пазар на селскостопански роботи се очаква да достигне 74 милиарда щатски долара до 2024 година.
Всъщност потенциалът на селскостопанските роботи в повишаване на ефективността на земеделието и тяхната най-голяма роля - да заменят работната ръка, привлича интереса на страни като САЩ и Япония, които финансират изследователски проекти за развитие на технологията, пише futureiot.tech.

Модернизация чрез интелигентно земеделие
Китай е страна, която също е изправена пред глобалния проблем с недостига на работна ръка. Именно затова страната решава да модернизира земеделския си сектор и наскоро издаде насоки за насърчаване на инвестициите в 13 селскостопански сектора, включително интелигентно земеделие.

Определено, прецизното земеделие може да намали прекомерната употреба на пестициди и торове, като в същото време може да редуцира и загубата на оскъдни ресурси като вода, пише още сайтът.

Китай е все по-близо до целта
Един от победителите в Първия китайски конкурс за иновации беше екип от Пекинския център за изследване на технологиите за интелигентно селскостопанско оборудване. Експертите представиха робот за засаждане на домати. Машината намалява количеството човешки труд при пръскане и опрашване на култури, инспекция и транспорт. Роботът може да постигне успеваемост от над 90% при бране.