Екстремно време тази пролет в северен Китай ще доведе до рязък спад в производството на ябълки, круши и десертно грозде, съобщават изданието sadyogrody.pl, позовавайки се на fruchtportal.de.

Тежки метали в 1/5 от обработваемите площи в Китай

Според последния доклад на Глобалната селскостопанска информационна мрежа към Министерството на земеделието на САЩ (USDA) се очаква вносът на ябълки и круши да се увеличи през сезона 2018-2019. Търсенето на внос на грозде също е силно, но по всяка вероятност обемите на вноса ще намалеят в резултат на ограниченото предлагане.

Предполага се, че производството на ябълки в Китай ще намалее с 25% до 31 милиона тона, а на крушите – с 20% до 13 милиона тона. Прогнозата за десертното грозде гласи - с 10% до 945 хиляди тона.

Американското министерство на земеделието заяви, че предвид допълнителните китайски мита върху продуктите от американски произход, американските ябълки, крушите и десертното грозде вероятно ще загубят пазарния си дял. Това ще освободи място за доставки от други страни износители за китайския пазар.