Бъдещето на сътрудничеството между ЕС и Китай в областта на селското стопанство е основната тема на започналата днес, 16 април, в Брюксел 11-а среща на представители на аграрния сектор от Европа и Китай.
 
 
В центъра на дискусиите е също бъдещето на селскостопанската политика на всеки от двете региони, търговията с хранителни продукти и биологичното земеделие, стана ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК).  
 
Една от темите в двустранните отношения е как младите хора да бъдат насърчавани да потърсят реализация в аграрния сектор.
Продължава програмата за обмен на млади фермери между ЕС и Китай. Днес е пристигнала първата група китайски младежи, след като техни колеги от Европа посетиха Китай и вече споделиха придобития опит.
 
Китайският пазар на аграрни и хранителни продукти е един от най-големите в света, като всяка година и се увеличава. Този процес се подхранва от растяща средна класа, която харесва европейските храни и напитки. Често това е резултат от пътуванията на китайските граждани в чужбина.
 
На Китай се падат 9% от износа на ЕС на аграрни и хранителни стоки. Това нарежда страната на второ място сред търговските партньори на Съюза след САЩ.
 
Много от основните за ЕС хранителни продукти като вино, свинско месо, спиртна напитка и млечни продукти се ориентират към китайските пазари, като през 2017 г. е регистриран ръст от 30% при износа на европейски млечни продукти за Китай.
 
Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган ще посети Китай през май тази година. Той ще бъде придружен от голяма бизнес-делегация от високопоставени представители на европейската хранително-вкусова промишленост, за да се потърсят начини за разширяване на търговията и сътрудничеството между производителите.