С население от над 1.38 млрд. души, недостиг на обработваеми земи и все по-нарастващо потребление на месо, Китай започна да купува все повече ниви в чужбина, а апетитът му се е отворил вече и към френската пшеница.
 
 
Населението на Китай е 1/5 от световното, а обработваемите земи са под 10% от територията на страната, отбеляза агенция "Франс прес", цитирана от БТА. На фона на това сложно уравнение Пекин се бори с хронично замърсяване на околната среда, прекомерна употреба на торове, масова урбанизация, а климатичните промени допринасят за още по-голямо свиване на земеделските площи и тяхната производителност.
 
В същото време разрастващата се средна класа силно увеличава консумацията на месо, а това представлява драстична промяна на хранителните навици и принуждава Пекин да внася повече соя и царевица за фураж за добитъка.
 
В този контекст китайските инвестиции в селското стопанство в чужбина рязко скачат. Като се прибавят и дейностите в селскостопанското строителство, капиталовложенията са достигнали общо 94 млрд. долара или 76 млрд. евро от 2010 г. досега. Близо половината от тях са направени през последните две години, сочат данни на американските асоциации American Enterprise Institute и фондация "Херитидж" (Heritage).
 
 
И докато някои страни забраняват придобиването на земи от чуждестранни инвеститори, азиатският гигант се насочва към много други, по-специално в Югоизточна Азия, Южна Америка и Африка.
 
Държавните и частните китайски компании от селскостопанския сектор инвестират в зърнени култури, соя, овощни полета и животновъдство в Аржентина, Чили, Бразилия, Мозамбик, Нигерия, Зимбабве, Камбоджа и Лаос - истинска обиколка на планетата. 
 
Още през 2012 г. проучванията сочеха, че китайските проекти заемат 9 млн. хектара площи в развиващите се страни. От няколко години обаче вниманието на Китай изглежда се насочва към Австралия, САЩ и Европа. В Австралия най-голямото ранчо в света премина под китайски флаг през 2016 г. То е придобито от компанията за недвижими имоти Shanghai CRED, обединена с местна миннодобивна група.
 
 
В момента смесеното дружество S. Kidman & Co притежава 185 000 глави добитък и контролира 2.5% от селскостопанските земи в страната. През 2012 г. Канбера дава зелена светлина за продажбата на най-голямата австралийска памучна плантация на китайски инвеститор.
 
В Нова Зеландия китайски компании купуват десетки ферми за производство на мляко и млекопреработвателни предприятия въпреки недоволството на местните производители.
 
През 2013 г. слухове, че житницата на Европа, Украйна, ще даде под наем 3 млн. хектара земеделски земи на китайска компания предизвикаха бурни реакции, след което бяха опровергани от Киев.
 
 
Във Франция китайските милиардери купуват все повече и повече лозя, а неотдавна властите научиха със закъснение за придобиването на 1700 хектара ниви със зърнени култури в Централна Франция благодарение на хитри адвокатски хватки. 
Миналата седмица обаче президентът Еманюел Макрон обяви предстоящо въвеждане на по-строг регламент за закупуване на земеделски земи от чужденци във Франция.