Правителството, в лицето на Земеделското министерство и Агенцията по горите трябва да намери начин да отдават залесителните пояси на земеделските производители, за да ги използват за екологично насочени площи. Това коментира пред Фермер.БГ арендаторът от Добричка област Кирил Жендов, който е и председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите. 
 
„По този начин и Държавата ще получи като наем определена сума. Поясите ще се поддържат по определени правила от нас – земеделците, защото в момента те изобщо не се поддържат и ние ще намалим площите, които трябва да оставяме под угар или да ги заместваме с протеинови култури“, обясни Жендов.


 
Залесителните пояси в Добруджа са създадени преди 60-70 години между отделните масиви точно с цел да намалят ерозията в Добруджанската равнина. „Когато оставим една площ под угар, това не води до по-малка ерозия. Когато земята бъде изорана, структурата ѝ при всички положения става друга и когато задухат ветровете и суховеите в Добруджа, няма шанс да няма ветрова ерозия“, коментира Жендов. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!